Hechting en Shantala Speciale Zorg

Hechting is het verlangen en de behoefte van een mens (een jong kind) om de nabijheid te zoeken van een of meerdere specifieke personen. Hechting speelt een zeer belangrijk rol bij de ontwikkeling van een kind en is essentieel voor een goede emotionele en sociale ontwikkeling. Het helpt een kind om een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die zich goed hebben kunnen hechten aan een of meerdere personen in het eerste jaar van hun leven, sociaal emotioneel beter functioneren dan kinderen die niet de mogelijkheid hebben gehad zich veilig te hechten. Kinderen die zich goed hebben kunnen hechten, blijken beter om te kunnen gaan met tegenslagen, hebben een beter gevoel van eigenwaarde, zijn sociaal vaardiger, weerbaarder, leergierig en minder angstig. 

Wat kan Shantala Speciale Zorg betekenen voor mensen met een ‘hechtingsachterstand’?

Bewuste en positieve aanraking stimuleert de productie van de hormonen Oxytocine en Serotonine. Deze hormonen geven een gevoel van geborgenheid en een bescherming. Serotonine is een stemmingshormoon en heeft een pijnstillende werking. Door Oxytocine voelt men zich prettig en behaaglijk. Het zorgt ervoor dat we banden met anderen kunnen aangaan en bevordert de hechting. Oxytocine is een kritische factor voor de groei en ontwikkeling van kinderen en versterkt bovendien het immuunsysteem.

Een hechtingsachterstand, opgelopen in de gevoelige eerste twee jaar, kan gedeeltelijk of geheel worden ingehaald. Juist dan betekent goede aanraking veel en biedt het de mogelijkheid het lichaam weer “vorm” te geven. Shantala Speciale Zorg (SSZ) is een aanrakingsmethode die hier een bijdrage aan kan leveren.

Het accepteren van de grenzen van het kind betekent dat het vertrouwen toeneemt. De aanraking kan dan vaak stap voor stap worden opgebouwd en uitgebreid, ongeacht de leeftijd.

SSZ kan over de kleding heen gegeven worden.