Algemeen
Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan, noch aanspraak gemaakt worden op de inhoud van deze website. Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van deze internetsite de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie (na verloop van tijd) verouderd of niet (meer) correct is. ShantalaSpecialeZorg en ORO zijn niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van gegevens uit de door ShantalaSpecialeZorg gecreëerde site. ShantalaSpecialeZorg en Oro wijzen hierbij alle aansprakelijkheid af voor schade ten gevolge van het gebruik van deze gegevens of gegevens waarnaar links op deze site(s) verwijst (verwijzen). De gegevens op deze site kunnen zonder waarschuwing worden gewijzigd.
 
ShantalaSpecialeZorg en ORO geven geen garanties met betrekking tot de aard en de inhoud van de informatie van de site en is niet aansprakelijk voor de inhoud van deze informatie of voor de gevolgen van het gebruik daarvan. Iedere aansprakelijkheid voor eventuele schade ten gevolge van toegang tot en het gebruik van de site, wordt door ShantalaSpecialeZorg en ORO uitdrukkelijk afgewezen. Tevens wordt geen garantie geboden voor het foutloos en ononderbroken functioneren van de site. Verwijzingen of verbindingen naar andere sites of bronnen die niet eigendom zijn van ShantalaSpecialeZorg of ORO zijn slechts opgenomen ter informatie van de gebruiker van de site. ShantalaSpecialeZorg noch ORO is niet verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van deze sites of bronnen. ShantalaSpecialeZorg en ORO aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid met betrekking tot de inhoud, advertenties, producten of andere zaken op dergelijke sites of bronnen of beschikbaarheid. ShantalaSpecialeZorg en ORO zijn niet aansprakelijk voor enige vorm van schade of verlies veroorzaakt door of in verband met het gebruik van of door het afgaan op de inhoud, goederen of diensten als aangeboden op dergelijke sites of bronnen.
 
Copyright
Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze website (informatie, beelden, images), mag worden gekopieerd dan wel opgeslagen in een gegevensbestand, in enige vorm of enige wijze, hetzij elektronisch, digitaal, mechanisch, handmatig, fotografisch of enige andere wijze.
  • Shantala Speciale Zorg

    Aangeraakt worden en je goed voelen. Zweverig? Zo klinkt het misschien. Maar dat is het zeker niet.Het is namelijk wetenschappelijk bewezen. Bovendien, Shantala is gemakkelijk te leren, is eenvoudig en het gaat bovenal uit van een respectvolle benadering. Shantala kan een perfect passend hulpmiddel zijn om de band tussen ouder/verzorger en kind/zorgvrager te versterken. Vele zorgverleners, ouders en vrijwilligers en anderen die er ervaring mee hebben, zijn zeer enthousiast.
    De Shantala methode is in India ontstaan als een vorm van babymassage. Vanuit deze babymassage is later een gestructureerde aanrakingsmethode en een respectvolle benaderingswijze ontstaan.
    De Shantala methode is toepasbaar gemaakt voor iedereen, ongeacht leeftijd, wel/geen zorgvraag, en voor elke situatie. In de zorg voor mensen met een beperking wordt steeds meer ervaren welk positief effect Shantala kan hebben op het verminderen van spanning en het vergroten van de kwaliteit van leven bij cliënten.
    'Je bent goed, zoals je bent'
    De Shantala methode gaat over contact en respect. Aanraken, over de kleding heen of op de blote huid, kijken wat dat met iemand doet, je laten leiden door de reactie. Shantala is ontstressen op een bijzonder prettige manier, zonder extra aandacht voor de beperking. Oprechte aandacht, dát is de kern van het contact en het aanraken.
  • Uitgangspunten

    De belangrijkste uitgangspunten van de Shantala methode zijn: Vertraag, zorg voor ritme en herhaling en bied zo veiligheid en geborgenheid, waardoor de ander zich kan openstellen voor contact; Ervaar zelf wat 'echt contact' betekent en wat het effect hiervan kan zijn;
    De manier waarop bepaalt:
    • Het op- en afbouwen van contact.
    • De kwaliteit van aanraken en contact houden staan centraal.
    • WACHTEN!! Het vertragen van je tempo en handelen.
    • Door de vaste voorspelbare structuur waarin ritme en herhaling, veiligheid en geborgenheid scheppen.
    • Afstemming.
    • De ander heeft de regie.
    • Kijken naar lichaamstaal, om zo de grenzen van de ander respecteren.
  • Toepasbaarheid van de Shantala methode in de zorg

    Shantala kan preventief, therapeutisch en ontspannend werken. Als je de aanrakingsmethode en de benaderingswijze met elkaar combineert dan biedt dit vele handvatten om de dagelijkse zorgmomenten beter te laten verlopen. Je kunt het toepassen bij het contact maken ,wassen en afdrogen, aan- en uitkleden, eten geven, maar ook als verwenzorg of tijdens een gehele of gedeeltelijke lichaamsbehandeling.
    • Resultaten

    • er komt meer rust en ontspanning ,door de aanmaak van oxytocine
    • er ontstaat een positiever zelfbeeld, jij bent goed zoals je bent
    • door de structuur ervaart hij veiligheid en vertrouwen.
    • verbinding ontstaat door afstemming en respecteren van de grens van de ander.
    • kwaliteit van con(samen) tact (voelen).
    • de ander voelt zich meer gezien en gehoord.
    • het lichaamsbeeld en lichaamsbesef worden versterkt
    • het contact van de zorgvrager met zichzelf, de ander en de omgeving verbetert.
    • de verzorgingsmomenten verlopen beter.
    • ontstaat weer vertrouwen in een positieve aanraking.

Bejegening

Shantala kun je ook zelf!

De methode Shantala gaat om aanraking, om bejegening, maar vooral over contact en respect. Bewegingstherapeut Nici Ummels is docent Shantala Speciale Zorg. Over het doel van Shantala zegt ze: “Een positief contact en gunstige omgevingsfactoren zijn van groot belang voor, het welbevinden, het gevoel van cliënten, maar eigenlijk van iedereen. Shantala leert je hoe je die factoren positief kunt beïnvloeden. De kern? Laat mensen voelen dat ze goed zijn zoals ze zijn. En ben je ook bewust van de spanning in je eigen lichaam en je emoties, die ervoor kunnen zorgen dat je spanning overdraagt op de ander.”

Wat is het belangrijkste deel van Shantala?

Shantala is vooral contact maken door non-verbale communicatie. Dat klinkt wat wazig, maar dat is het niet. Op deze webpagina ziet u aan de hand van een paar eenvoudige situaties hoe de principes van Shantala in het dagelijks leven gebruikt kunnen worden. (schuif de lijn op de foto naar links of rechts om de foto's te vergelijken)
SAMEN LOPEN
(linker foto)
Samen lopen. Maar niet écht samen. De begeleider lijkt de jongen tussen zijn schouderbladen naar voren te duwen. Als je goed kijkt naar de voeten, zie je ook dat ze niet samen in eenzelfde pas lopen.
(rechter foto)
Hier ondersteunt de begeleider de beweging die hij maakt. Ze houdt haar hand in de onderrug, dichtbij de plaats waar bekken en benen bewegen, waar zijn aandacht dan naar vanzelf naar toe gaat. Ze lopen nu in dezelfde pas (allebei zetten ze een stap met de linkervoet). De begeleider begeleidt de beweging in plaats van dat ze hem het gevoel geeft dat ze hem duwt.





OPSTAAN
(linker foto)
De jongen wordt geholpen bij het opstaan van de bank. Kijk eens naar zijn vingers. En naar de spanning op zijn gezicht.
(rechter foto)
Hier gebeurt hetzelfde, maar hier is sprake van een ander contact. De jongen is ontspannen, kijkt naar zijn begeleider en laat zich helpen. De handen van de begeleider zitten aan de buitenkant van zijn armen. Als hij wil, kan hij zijn armen makkelijk terughalen. De duim van de begeleider is bij haar vingers, niet in de grijphouding. Ze ‘trekt’ hem niet omhoog, ze begeleidt hem.
KOFFIE DRINKEN

(linker foto)
Hier drinken ze koffie. Gezellig? Ja, best wel. Maar…is hier echt sprake van een gelijkwaardig contact?
(rechter foto)
Dit vindt de jongen fijner! Nu zitten ze op gelijke hoogte en aan de zijkant. Zo kan de jongen, als hij dat wil, makkelijk ‘weg’ kijken. De deuren zijn dicht. Daardoor krijgt hij minder prikkels en is het rustiger. Zijn plaats is goed gekozen. Hij zit met zijn rug naar een muur, waardoor er niemand achter hem door kan lopen. Ook dat geeft rust.
DOUCHEN

(linker foto)
Hij heeft gedoucht en zijn begeleider helpt hem bij het afdrogen van zijn rug. Ze ‘schrobt’ hem goed droog.
(rechter foto)
Hier wordt hij net zo droog van, maar dit vindt hij prettiger. De handdoek ligt op zijn rug en zij begeleider strijkt hem langzaam van boven naar beneden droog. Hij ervaart de rust en zijn rug, zijn eigen lichaam. De lange en langzame bewegingen zorgen ervoor dat hij het goed kan volgen.